Sporten til kamp mod pillemisbrug

Gigtforeningen, Team Danmark og DIF i fælles front mod brug af smertestillende medicin.

Mavesår, astmaanfald, risiko for nedsat hjerte- og nyrefunktion og livsvarig slidgigt kan være de barske konsekvenser ved uovervejet brug af gigtmedicin i forbindelse med idræt.

Derfor går Gigtforeningen, Team Danmark og Danmarks Idræts-Forbund nu sammen om en kampagne, som skal forebygge misbrugen af smertestillende medicin ved idrætsskader. De tre organisationer har sammen undersøgt konsekvenserne ved idrætsudøveres brug af smertestillende medicin, og i de kommende uger vil man informere samtlige 10.611 idrætsforeninger under DIF om problemet med kampagnematerialet 'Det skal du vide om idrætsskader og smertestillende medicin'.

Mange topidrætsfolk er i dag plaget af kroniske smerter, fordi hensynet til de langsigtede konsekvenser i kampens hede ofte kommer i anden række, men også et meget stort antal danske motionister er ikke bevidst om bivirkningerne på sigt ved brug af de såkaldte NSAID-produkter (gigtmedicin).

»Smerte er jo kroppens måde at gøre opmærksom på, at der er noget galt. Hvis du fjerner smerten og tror, at du bare kan fortsætte uanfægtet, risikerer du at gøre ondt værre, og du ender med stor sandsynlighed med en kronisk muskel- eller ledskade. Sådan får adskillige danskere, også yngre mennesker, desværre slidgigt og andre følgesygdomme,« lyder det fra Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

Også den tidligere topspiller i badminton Thomas Stuer-Lauridsen, som blandt andet vandt bronze ved OL i 1992, advarer kraftigt mod brugen af gigtpræparater.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg selv har brugt gigtmedicin uhensigtsmæssigt, men der var et andet forhold til præparaterne, dengang jeg var aktiv - uden at det skal lyde som en undskyldning. I dag er man meget mere bevidst om bivirkningerne, og jeg vil bestemt fraråde at flygte fra smerterne ved en idrætsskade ved at spise gigtpiller.«

Morten Storgaard er Team Danmarks læge, og hans råd til både eliten og motionisterne er klar:

»Hvis du får en overbelastningsskade, så skal du nedsætte din normale idrætsaktivitet. Du skal altså trappe ned for kampe og normal træning. Du skal i stedet skrue op for den skadesforebyggende genoptræning, så du bliver stærkere og derved fremover kan tåle belastningerne i din sport,« siger Morten Storgaard.

På www.dif.dk kan man hente folderen 'Det skal du vide om idrætsskader og smertestillende medicin', og sitet giver også gode råd til, hvordan skader forebygges, og hvad man skal gøre, hvis uheldet alligevel er ude. DR 1 Sporten vil i aften lave et indslag om emnet på baggrund af kampagnen.

Kampagnen er sponseret af TrygFonden

Flere oplysninger:

Direktør i Gigtforeningen Lene Witte, mobil 21 40 48 56

Læge i Team Danmark Morten Storgaard, mobil 23 45 66 86

Konsulent i DIF Nina Bundgaard, mobil: 20 30 61 68

 

Mads Seiersen 30-01-2008

Dansk Squash Forbund

Sdr. Boulevard 17 A, 5000 Odense C

Tlf. +45 66 19 08 22 - email squash@dsqf.dk

Sponsorer Sponsorer Dunlop